sobota 18. ledna 2014

Postřehy z Belize

* Gastronomie: Belize nemá vlastní speciální gastronomii. Jedno je ale docela typické: stewed chicken with rice and beans neboli kuře v omáčce s rýží a fazolemi. V San Ignacio jsem se setkala i s přílohou v podobě brambor a bramborové kaše.

* Měna: v Belize je oficiální měnou belizejský dolar. Oficiální kurz v bance je za 1 US 1,94 BZ, ale na ulici běžně platí kurz 1:2, takže do banky raději ani nechodit. Ani není třeba hledat směnárny. Běžně tu přijímají americké dolary a vracejí v belizejských dolarech. Někdy vracejí i v amerických dolarech.

* Doprava: I když se jedná o bývalou britskou kolonii, jezdí se v pravo. Autobusy staví na znamení a rozdíl mezi běžným busem a expresem je minimální. I expres staví na znamení., Jen je trochu dražší.

*Jazyk: oficiální je angličtina, ale polovina lidí umí španělsky a všichni mluví kreolsky, což je jakási zkrácená verze angličtiny, které ale nelze rozumět. K tomu jsou tu i mayské jazyky.

* Ceny: ubytování je dražší než v okolních zemích. Neexistuje tu klasický hostel. V guest housech je dobré a nejlevnější si zaplatit single pokoj. Doprava je levná, jídlo průměrně drahé. Na ulici levné, v restauracích kolem 10 US. Většina restaurací navíc připočítává 12 % poplatek za cosi. Ceny tours vysoké (celodenní tour do jeskyně ATM 95 US, cave tubing okolo 85 US, Mountine Pine Ridge 80 US (já dostala slevu na 70 US), půldenní šnorchlování 35 US)


Žádné komentáře:

Okomentovat