sobota 15. února 2014

Výlet na koni po oblasti guerillových bojů

Budíček byl na tři čtvrtě na sedm. O půl osmé jsem měla čekat před turistickými informacemi na odvoz na místo. Přijel pro mě zřejmě majitel Guazapa tours. Již po cestě k 8 km vzdálené základně, kde čekali koně, mi pověděl něco o historii okolní krajiny. I on sám býval partizánem (členem guerilly levicové FMLN). 
Byla jsem dnes jedinou zájemkyní o výlet. Můj průvodce, jehož jméno jsem samozřejmě zapomněla, ale říkejme mu Oscar, jako jedna z osobností FMLN, jejíž jméno měl na propagačním červeném třičku, mi v rychlosti vysvětlil pokyny, kterými budu koně ovládat. V minulosti jsem na koni již párkrát seděla, ale vždy v rámci krtátké procházky s tím, že majitel koně vedl. tentokrát mě čekala čtyřhodinová projížďka po okolí a návštěva několika míst spojených s občanskou válkou. 
Hnědý koník byl naštěstí klidný a poslouchal na "slovo" (tedy povel zatažením za oprátku). Slunce pralo, ale většinu času jsme jeli lesem. Udržet se v sedle nebyl překvapivě žádný problém, ani když jsme klopýtali kamenitou cestou. 
Oscar mi ukázal místo, kde ošetřovali raněné, zákopy, kam se schovávali během náletů. Dozvěděla jsem se něco o historii, o tom, jak žili. na několika místech byly ponechány artefakty jako třeba boty. Upřímně, pochybuji, že jsou tam již dvacet let na stejném místě. Spíš tam byly naaranžované. A nebo jsou to velmi trvanlivé boty.
Krajina kolem Cerro Guazapa
Dojeli jsme k vyhlídce, odkud bylo možné pozorovat okolí Suchitota. V jednom místě v kopci byla vyhloubena jeskyně, která sloužila během největších bojů jako úkryt pro zraněné. Po cestě jsme si povídali o sportu a životě v Salvadoru. V současné době je FMLN u moci a podle Oscara se život lidí zlepšil. Původně totiž půdu vlastnily 2 procenta nejbohatších a chudí na ní tvrdě dřeli a nikdy si pořádně nevydělali na život. K tomu vládla v Salvadoru přelidněnost a hladomor. To vše vedlo k dvanácti letům občanské války, která si vyžádala na 75 tisíc mrtvých. 
Po skončení války vláda partyzánům přidělila kousek půdy, na které mohou hospodačit. Je tu klasický socialistický model školství a zdravotnictví zdarma. Červené vlaječky FMLN jsou snad na každém kroku. 9. března navíc proběhne druhé kolo prezidentských voleb a očekává se výhra představitele FMLN. 

Byl to zajímavý půlden. Nazpět do Suchitota jsem se dopravila autobusem. A okamžitě si šla převléct ty dlouhé kalhoty za vzdušnější oblečení. Hlad se hlásil ke slovu. V restaurante de Abuela jsem si poručila to nejlevější a pak se vydala na policejní stanici požádat o doprovod k vodopádu catarata Los tercios, který se nachází jen 1,5 km od Suchitota, ale není doporučeno se tam vydávat na vlastní pěst. Jenže jedna tour již byla někde u vopádů a že mám přijít zítra kolem druhé. 
Tatu - jeskyně, kde nechávali raněné během bojů
Tak jsem se rozhodla zajít k břehu jezera. Suchitoto je na kopci nad ním a po cestě směrem dolů se k němu dostanete zhruba za deset minut. V přístavišti San Juan se ale vybírá vstupné za vstup k restauraci a malému parku. Zřejmě je to soukromý pozemek. Cena 0,50 US. Chvíli jsem si sedla do stínu na lavečku a pozorovala okolí jezera. V dáli jsou hory patřící již Hondurasu. 
A pak se vydala na zpáteční estu do kopce. teplota vzduchu odhadem snad třicet stupňů. Tady je klima suché. Momentálně mají v Salvadoru léto. To by mi až zas tak nevadilo, ale mohlo by být o pár stupňů méně. Na hotel jsem dorazila splavená s rudým obličejem. Odpoledne jsem strávila v internetové kavárně.
A na zítřek si musím ještě vymyslet nějaký plán. Ale asi to bude o odpočinku.






Výhled na okolí

Můj průvodce vysvětluje historii místa

Žádné komentáře:

Okomentovat